sâmbătă, 18 iunie 2016

Thailanda - dincolo de Phuket: "jungla mangrovelor" și "James Bond"




Fiecare țară/regiune/oraș  are o imagine turistică deja creată prin diverse mijloace: în mod direct (ca și strategie de marketing turistic), în mod indirect (prin metoda de storytelling a turiștilor care au vizitat țara respectivă ).
Te duci în Paris să vezi turnul Eiffel, mergi la Moscova să vezi Kremlinul, te duci în Olanda să vezi câmpuri de lalele și sa fumezi în barurile din Amsterdam, mergi la Barcelona să vezi Sagrada, mergi în Thailanda să faci plajă în Phuket...
Fiecare turist care își planifică un sejur în Thailanda fie că merge pe cont propriu, fie că apelează la o agenție de turism, merge și în Phuket, pentru că e un "MUST" !

Sunt multe zone neexplorate chiar și în Thailanda, una dintre acestea este provincia Phang Nga, undeva prin sud și ascunde unul dintre cele mai spectaculoase golfuri din lume: Phang Nga, la strâmtoarea Malacca, în Marea Andaman.
Este de departe una dintre cele mai mirifice locuri pe care le-am văzut în "Țara zâmbetelor", fiind sursă de inspirație pentru mulți regizori de film:
În drumul meu dinspre sud, din Phuket către insula Koh Samui am decis că trebuie să fac un scurt popas în golful Phang Nga care a fost declarat și parc național.

Una dintre cele 42 de insule din golf și cea mai cunoscută: Bond. James Bond
Adăugați o legendă
Este un golf superficial care s-a format în ultimii 10.000 de ani, fapt ce a permis și instalarea celor mai întinse păduri de mangrove din Thailanda.
Păduri de mangrove în  golful Ao Phang Nga


Ao Phang Nga cu toate cele 42 de insule a fost inclus în rețeaua mondială de zone umede #Ramsar, datorită numărul mare de specii, peste 207 specii în 400 kmp (88 specii de păsări, 82 specii de pești, 18 specii de reptile, 17 specii de mamifere, 3 specii de amfibieni ) și unicității peisajului desprins parcă din Avatar...sau mai degrabă Avatarul desprins de aici.


Pâlcuri de turiști în golful Avatarului.



          M-a surprins cât de mule bărci erau în golf, m-a surprins când am văzut pentru prima oară pădure de mangrove (despre care știam din clasa a VII-a), m-a surprins peisajul inedit nemaivăzut, m-a surprins când am văzut ditamai șopârla înotând la câțiva metri de barca, însă ce m-a surprins  cel mai mult a fost o așezare lacustră adaptată vremurilor noastre -Ko Panyi-, în care majoritatea erau musulmani.





Traviator în acțiune



           Da, m-a surprins faptul că într-o zonă aproape specifică Thailandei, majoritatea sătenilor erau musulumani și nu budiști sau alte religii întâlnite frecvent, m-a frapat faptul că își construiseră ditamai moscheea în mijlocul naturii, într-un sat lacustru în inima Thailandei.
           Nu știu de ce, dar clar m-a deranjat atât vizual poleiala și sclipiciul de pe acoperișul moscheei, cât și incisivitatea expansionistă a acestei...religii !





La finalul scurtei incursiuni în acest sat am zis să stau și sa savurez energie locului împreună cu o cafea la  cârciuma satului care întâmpina turiștii fix la intrare. 

După ce am cam plimbat cana oltenească zeci de mii de km, iar prin Thailanda câteva sute de km buni, am zis că trebuie creat un moment unic #traviator  de a savura o cafea instant amară din cana oltenească cu aroma de perfect simplu "Fusei Aici Băui Asta" într-unul din cele mai specatculoase locuri de Terra: AO PHANG NGA, THAILANDA.


Am încercat să descopăr o altă Thailanda, dincolo de jungla urbană din Bangkok și, mai ales, dincolo de Phuket...



Dacă aveți întrebări sau nevoie de sfaturi și lămuriri despre altă față a Thailandei puteți trimite un mail la  travviator@gmail.com și vă răspund cu mare drag la toate întrebările.

Cu drag, 

TRAVIATOR




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu