sâmbătă, 4 aprilie 2015

Fuerteventura - paradisul ascuns de la Tropicul Racului








     Uneori ne alege locul și nu invers...de data asta pe mine m-a ales Fuerteventura - un colț de paradis de la Tropicul meu...


Chiar dacă avem impresia uneori că noi planificăm o călătorie, că noi alegem destinația, uneori se întâmplă să fie invers: destinația să ne aleagă pe noi...

În primul rând încercăm să facem o scurtă listă cu mai multe locații în care am dori să ajungem.

Pasul nr. 2 este bugetul, începem și facem calcule peste calcule, combinații de N luate de N+1, până se aude...un GATA , acolo merg !

Însă,...uneori știm demult destinația, și între timp facem planificări și așteptăm momentul.

Așa  a fost  și în cazul de față...de mai bine de un an mă gândeam la Fuerteventura, a doua insulă ca mărime din  arhipeleagul Canare,  situată în Oceanul Atlantic, la 97 km depărtare de coasta africană nord-vestică.


Este cea mai veche insulă canariană, are suprafețe vaste de munți vulcanici, platouri vulcanice  erodate, plaje întinse pe kilometrii, nisip fin adus de vânturi  din Sahara...care e la cca. 100 km distanță de insulă.

E un adevărat spectacol al naturii încă slab perturbat de intervențiile omului, sunt suprafețe întinse în care nu se zărește picior de om...pe kilmetri întregi.
Uitasem să vă spun că insula mai este cunoscută și sub numele de "insula caprelor", fiind mai multe capre decât băștinași ! 

Sunt zone pe coasta vestică greu accesibile, nu exista drumuri, ci doar căi de acces, majoritatea teritoriului insulei fiind declarată zonă protejată.

Unul dintre locurile de pe insulă care mi-a rămas la suflet este Playa Cofete sau Plaja Cafelei este una dintre cele mai greu accesibile plaje pe care am fost, se merge aproximativ 50 km pe drumuri abrupte, împrejmuite de prăpastii, dar și de priveliști ce-ți taie respirația și la propriu și la figurat: în zonele mai înalte vântul atinge și viteze de 80 km/h.
Atât de puternic este încât cu greu poți deschide ușa mașinii și mai greu să te poți menține pe picioare !!!


Denumirea plajei vine de la aspectul nisipului, fiind o combinație între nisipul auriu adus de vânturi din Sahara, dincolo de lanțul muntos ce se observă în imaginea de mai jos și praf negru fin rezultat din erodarea rocilor vulcanice.




Zona de sud a insulei se termină cu peninsula Jandia, unde sunt cei mai înalți vulcani de pe insulă și tot aici  se află  vârful cel mai înalt de pe insulă: Zarza de 812 m altitudine .



Coasta estică dinspre Africa este mai însorită, vânturi mai slabe, plaje mai multe și altitudini mai joase. 

Cea mai importantă stațiune din sudul insulei este Morro Jable, în jurul căreia se întind multe plaje cu nisip fin saharian.
Plaja Morro Jable


Sudul insulei este destul de însorit încât să faci plajă și în timpul iernii, fiind temperaturi frecvent de 22-26 C.
Majoritatea turiștilor sunt străini: englezi, germani,francezi,  nordici, olandezi, ruși, polonezi și...câțiva români :D

Cred că este insula cu cele mai multe și mai frumoase și mai diferite plaje toate strânse la un loc, pe o suprafață  de 4 ori mai mică decât județul Dolj. 

Plaje vulcanice, plaje cu nisip saharian, plaje cu roci, plaje înalte, plaje întinse pe kilometri, plaje cu vegetație de dune de nisip...

Vom merge spre nordul insulei spre Grand Playa de Corralejo,vom traversa platouri vulcanice și ne vom opri pe una dintre cele mai frumoase plaje din Europa.


Dar despre toate astea vom vorbi detaliat în episodul viitorul :)




Salutări din  Fuerteventura - paradisul ascuns de la Tropicul Racului :)