vineri, 21 octombrie 2016

Deja-vu în paradisul Thailandei - fusei aici făcui asta


Un perfect  simplu  ușor de învatat si pentru ei 

                           

În multe locuri prin care trec am acea senzație de deja-vu sau deja-fu (varianta oltenească de perfect simplu). Da, da...simplu așa a început totul (...) .
Era o vreme de toamnă mohorâtă, cu ploaie mocănească interminabilă, cu un vânt tăios, maxim 8-9 C, iar mintea mea deja fugise cu gândul pe alte meleaguri...undeva la mii de mile depărtare...în paradisul de la capătul lumii :)
Spiritul călător de Traviator s-a reactivat și în scurt timp deja îmi făcusem rezervarea biletului spre paradis...dus-întors. Evident că oscilasem puțin, vroiam un paradis în Asia musonică sudică, estică, sud-estică (Indonezia, Filipine, Malayesia și Thailanda).
În scurtă vreme am rămas la varianta de a merge într-o destinație cu de toate (plaje exotice, junglă, sit-uri istorice, distracție, rezervații naturale, distracție de club) și...masaj thailandez :D !!!
Sunt sigur că deja știați cât de îndrăgită este Thailanda ca destinație turistică de rang mondial. E drept că a câștigat mult ca imagine și ca popularitate în ultimul deceniu, turismul fiind propulsat și de boom-ul economic și dezvoltarea infrastructurii turistice, dar și unei strategii bune de promovare pe plan internațional.
Thailanda e o țară frumoasă, primitoare, întinsă, cu mii de insule, sute de temple vechi, orașe cu zgârie-nori, mii de km de plajă, munți cu vegetație luxuriantă, așa că  fiți atenți ce urmează.
Paradoxal, cred că dilema călătorului care se hotărăște în Thailanda este să aleagă un plan de vacanță, de explorat: plaje exotice, situri istorice cu temple, rezervații protejate, distracția din Phuket, jungla urbană din Bangkok sau un resort izolat pe o insuliță și să stea acolo la fotosinteză toată ziua cu cocktail-uri la botul calului (...)
Timp de câteva zile am savurat doza de Bangkok, m-am conectat la freamătul metropolei asiatice în care se intersectează turiști de pe toate continentele locuite, cu numeroase temple budiste, cu păduri de zgârie-nori care au mai toate pe acoperiș câte o piscină, un rooftop bar.
Cât despre experiența unei plimbării cu barca pe unul dintre miile de canale din Bangkok...iată aici o scurtă incursiune: Traviator - incursiune cu barca in Banghkok

Mi s-a părut foarte mișto să stau la piscină pe acoperiș la etajul 16, să savurez un ice coffee așeaa ca și cum "nothing else matters" cu panorama metropolei, iar mai apoi, să te arunci...nu de la etaj, ci direct în piscina de pe acoperiș...prea frumos, prea e tot !



Din Bangkok, mijlocul optim de transport este avionul care este rapid și ieftin. Nu aș recomanda călătoriile cu mașina/autobuzul pe distanțe mai mare, traficul e prost și o distanță de 90 km o faci și în vreo 3 h.

Zis și făcut: am luat o companie aeriană thailandeză, la un preț de bogdaproste (33 euro cu bagaj de cală inclus, dus-întors, cu toate că parcă mi-aș fi luat bilet doar de dus în paradis...), servicii foarte mișto și am ajuns în regiunea Krabi, în sudul Thailandei, undeva în Marea Andaman...
Traviator: regiunea Krabi, Thailanda
Am înțeles că regiunea s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, de când au modernizat infrastructura aeroportului și câteva drumuri. (dovada că turismul nu se face doar cu frumusețile naturii)

Așezarea geografică a orășelului este cel puțin interesantă, acesta fiind situat la gura de vărsare a fluviului Krabi în Marea Andaman, fiind înconjurat de vaste păduri de mangrove. 
Dată fiind diversitatea peisagistică și a importanței biodiverstății, această zonă a fost inclusă în rețeaua de zone umede de importanță internațională Ramsar.
În apropiere de malul râului, pe o stradă zărești o piață întinsă tarabe de mâncare, fiecare câte un master chef sau chef-a care îți trântea mâncarea în maxim 5 minute în farfurie, clătite la metru, sucuri naturale, smoothies din mango, papaya, kiwi,  nuci de cocos ...deci oferta bună și multăă. Majoritatea clienților sunt turiști, așa că țin deschis până la 22:30-23:00.

         "Șefele la cuțite" din Krabi town - în cadrul operațiunii scoici prăjite
"Era într-o dimineață însorită de început de martie (vreo 25 C la ora 08:00) în orașul Krabi, pe malul râului, la una dintre micile cafenele deschise, savurând o cafea cu o aromă extrem de intensă și rafinată, un fresh din mango...un rai pentru papilele mele gustative(...) Era doar preludiul a ceea ce urma...




Așteptând barca care ducea spre renumita plaja Railay, acesta a fost momentul în care eul călător a ieșit la suprafață, ochii îmi licăreau de bucurie, simțeam niște fluturi în stomac, iar călcâiele îmi scăpărau de nerăbdare și din acel moment adevărata aventura în Țara Zâmbetelor tocmai începea..." 
Simțurile s-au activat instantaneu, m-am simțit copleșit de trăirea momentului în sine, iar apoi m-am lăsat purtat de barcă printre pădurile de mangrove...până spre paradis...

Faimoasa plajă Railay (Rai Leh) se găsește aici, la nici 20 km de orașul Krabi, situat la gura de vărsare a râului omonim. Accesul pe plajă se face doar cu barca, deoarece plaja este situată pe o mică peninsulă.
Vegetație exotică, vaste păduri de mangrove, o zona muntoasă cu peisajul tipic munților Asiei de Sud și Sud Est, gâtuiți, în formă de ciupercă, aspect dat de modul în care au fost supuși eroziunii.
De la eroziune și furat de peisaj, am căzut pe spate..
Sunt campion la înot, la stilul hey_rupist târâș_pe_coate...doar în Thailanda
După Rai Leh (Railay), primul loc din Thailanda care mi-a hrănit eul călător, nu aveam speranță că mi se va întâmpla într-un timp atât de scurt aceeași trăire...
Am călătorit în sud, prin apele mării Andaman până ce am ajuns în arhipeleagul Ko PHI PHI .
Un colț bun de savurat cafeaua de dimineață...
Aici, aș fi vrut să savurez mai mult acest paradis, însă cum orice paradis nu durează mult, am zis că trebuie fructificat la maxim și explorat o bună parte din acest arhipeleag exotic. 

Un popas interesant a fost pe o plaja îngustă și izolată unde am dat peste cele mai prietenoase, dar și curioase maimuțe din Thailanda. Da...au stat și la poze...după care întindeau mâna spre tine...să le dai ceva...cam șantajiste...dar simpatice !



Unele maimuțe erau prea curioase...se uitau direct la buzunar :)))

Emanuel a început perchiziția


După plaja maimuțelor am ajuns cu barca înr-un golf de o frumusețe rară, plin de bărci cu turiști (deh,că doar suntem 8mld...), unde am încercat un fel snorkelling, însă cam toți peștii au fugit când m-au văzut...

M-am resemnat, am văzut peștișorii din barcă și mi-am continuat călătoria spre una dintre cele mai frumoase plaje din lume...Maya Beach. 
Maya beach - un simplu paradis, dar perfect !

O energie atât de pură și de intensă, încât acele câteva ore petrecute pe această mică insulă nelocuită și protejată prin lege, mi-a resuscitat simțurile și elanul meu de călător neînfricat.
Am petrecut timpul până la asfințit pe insulă, atunci când apele s-au retras, iar timpul limitat în acest paradis de la capătul lumii...se epuizase...! Era o senzație foarte ciudată că plec din acel loc, o senzație de deja-vu care mă lăsa să tânjesc după acest colț de lume și să plec cu gândul că trebuie să pășesc din nou pe acest tărâm parcă ireal...
Lost in paradise

Călătorește în felul tău, acolo unde simți să te duci, du-te !

Pentru final, Momondo ne provoacă să alegem o destinaţie de călătorie preferată! 
De mai bine de 13 ani, de când unul dintre colegii de liceu mi-a scris în albumul promoției că îmi dorește să devin Doctor in Geografie (care s-a și intamplat intre timp) și să ajung în BORA-BORA, nutresc sentimentul și tânjesc să ajung acolo. 
Se pare că acest coleg a fost un mic Nostradamus, iar una dintre urări deja s-a împlinit, urmează partea a doua...călătoria în BORA BORA ! Promit, oficial, să-i aduc un suvenir pentru prezicerile lui :)))
Am dat un search scurt pe @www.momondo.ro și am văzut că am de une alege...urmează doar să stabilesc data exactă a călătoriei.

http://www.momondo.ro/flightsearch/?Search=true&TripType=2&SegNo=2&SO0=OTP&SD0=BOB&SDP0=12-07-2017&SO1=BOB&SD1=OTP&SDP1=26-07-2017&AD=1&TK=ECO&DO=false&NA=false


Concurs şi pentru cititorii TRAVIATOR

Momondo m-a provocat să poveste o experiență de călătorie de neuitat, #calatoriideneuitat, iar eu, la rândul meu, te provoc și pe tine ! 
Tot ce trebuie să faci este să povesteşti într-un comentariu la acest post despre călătoria ta de neuitat, iar apoi să menţionezi destinaţia ta favorită şi să adaugi link-ul la biletul de avion către aceasta de pe site-ul momondo.ro
Până pe 27 octombrie 2016. Premiul este o vacanţă în valoare de până la 1000 de euro pentru cititorul cu cea mai bună poveste!